Veselīguma un uzturvērtības norādes

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” kopš 2014. gada veic kompetentajai iestādei paredzētos uzdevumus attiecībā uz sadarbību ar Eiropas Komisiju un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi (EFSA) par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem. Institūta “BIOR” pienākumos ietilpst:

  • uzņēmēju pieteikumu pārbaude par veselīguma norādēm un derīgu pieteikumu pārsūtīšana uz EFSA,
  • interesentu konsultēšana par veselīguma norāžu lietošanu,
  • institūta eksperti piedalās Eiropas Komisijas rīkotajās darba grupās par uzturvērtības un veselīguma norādēm.

Uzturvērtības un veselīguma norādes uzņēmēji parasti izvieto uz pārtikas produkta iepakojuma, izmanto reklāmas materiālos un cita veida saziņā ar potenciālo klientu, lai norādītu uz kādu produktam  piemītošu  pozitīvu īpašību, ko tam piešķir tā sastāvā esošās uzturvielas un citas vielas, tostarp arī vitamīni, minerālvielas, aminoskābes, neaizstājamas taukskābes, šķiedrvielas, dažādi augi un augu ekstrakti ar uzturvērtību vai fizioloģisku ietekmi. 

Institūta “BIOR” sagatavotais buklets par uzturvērtības un veselības norādēm.