Privātuma politika

  1. Mērķis un personas datu pārzinis

Privātuma politikas mērķis ir sniegt fiziskai personai – Datu subjektam, informāciju par personas datu apstrādes nolūku, apjomu, aizsardzību un apstrādes termiņu datu iegūšanas laikā un apstrādājot Datu subjekta personas datus.

Personas datu pārzinis ir Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” (turpmāk – BIOR), reģistrācijas Nr.: 90009235333, juridiskā adrese: Lejupes iela 3, Rīga, LV-1076.

BIOR kontaktinformācija ar personas datu apstrādi saistītajos jautājumos ir: datuaizsardziba@bior.lv vai bior@bior.lv.

 

  1. Personas datu apstrādes nolūks

Nepieciešamība ievākt un apstrādāt personas datus BIOR rodas, veicot zinātnisko darbību, pildot normatīvajos aktos noteiktos valsts pārvaldes uzdevumus, izpildot klientu pasūtījumus un nodrošinot BIOR saimniecisko darbību, tajā skaitā:

    • paraugu pieņemšanu, testēšanu;
    • akvakultūru konsultāciju organizēšanu;
    • zvejas statistikas datu apkopošanu, zvejas resursu pētniecību, zvejas, bioloģiskās un ekonomiskās informācijas datu vākšanu;
    • grāmatvedības uzskaiti;
    • lietvedības uzskaiti;
    • semināru un citu aktivitāšu organizēšanu;
    • citus personas datu apstrādes nolūkus, kad persona izmanto, ir izmantojusi vai ir izteikusi vēlēšanos izmantot BIOR pakalpojumus, vai ir citā veidā saistīta ar BIOR sniegtajiem pakalpojumiem.

 

  1. Personas datu kategorijas

BIOR apstrādā personas datu kategorijas, kas ir norādītas BIOR Datu apstrādes reģistrā (DC-RI-

P-37).

BIOR Datu apstrādes reģistrā ir informācija par Datu subjektiem, kategorijām, datu apstrādes

nolūkiem, apstrādes juridisko pamatu, personas datu avotiem, personas datu saņēmējiem, personas datu glabāšanas ilgumu.

Personas dati tiek vākti gan no Datu subjekta, gan ārējiem avotiem. Personas datu kategorijas, kuras BIOR lielākoties, bet ne tikai, vāc un apstrādā, ir:

    • identifikācijas dati, piemēram, vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums, vecums, klienta numurs;
    • kontaktinformācija, piemēram, adrese, tālruņa numurs, e-pasta adrese;
    • profesionālie dati, piemēram, izglītība, amats, darba vieta;
    • īpašās kategorijas personas dati, piemēram, diagnozes kods, slimības vēstures numurs, hospitalizācijas datums, testēšanas paraugs;
    • dati saistībā ar iesniegto paraugu testēšanu, piemēram, nosaukums un apraksts, parauga ņemšanas vieta, nosakāmais rādītājs, izmantotā metode, laboratorisko izmeklējumu rezultāti;
    • dati, kas iegūti un/vai radīti, pildot normatīvajos aktos noteiktos uzdevumus;
    • maksājumu un finanšu dati, piemēram, bankas konta numurs, līgumu summas;
    • videonovērošanas rezultātā iegūtie dati, kas raksturo ārējo izskatu, apģērbu, gaitu, pārvietošanās virzienus;
    • BIOR apmeklētāju, organizēto publisko pasākumu dalībnieku attēls;
    • informācijas sistēmu un interneta vietņu dati, piemēram, IP adrese, sīkdatnes (tīmekļa vietnes pārlūkošanas dati), kas ir dati par tīmekļa vietnes www.bior.lv apmeklēšanu, piemēram, datums, laiks un interneta pārlūkošanas apjoms, atrašanās vieta pārlūkošanas brīdī;
    • citi iepriekš neminēti personas dati, atkarībā no sniegtā pakalpojuma veida, un Datu subjekta sniegtās informācijas, ko BIOR apstrādā.

 

  1. Personas datu apstrādes tiesiskais pamats

BIOR apstrādā personas datus tikai tad, kad ir tiesiskais pamats to darīt. Galvenie tiesiskie pamati, lai apstrādātu personas datus, ir:

    • BIOR funkciju nodrošināšanai, normatīvajos aktos noteikto pienākumu veikšanai. Piemērojot šo tiesisko pamatu, BIOR nav rīcības brīvība attiecībā uz noteiktajiem pienākumiem;
    • noteikts līguma izpildei vai pasākuma veikšanai pēc Datu subjekta pieprasījuma pirms līguma noslēgšanas;
    • Datu subjekts ir devis piekrišanu savu personas datu apstrādei vienam vai vairākiem konkrētiem nolūkiem;
    • lai aizsargātu Datu subjekta vai citas fiziskas personas vitālās intereses, t.i., dzīvību un veselību.

 

  1. Sīkdatnes

Tīmekļa vietnes www.bior.lv satura kvalitātes uzlabošanai, ērtākai lietošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām BIOR izmanto sīkdatnes, par ko Datu subjekts tiek brīdināts, pirmo reizi apmeklējot BIOR vietni. Lietojot vietni, Datu subjekts piekrīt sīkdatņu izmantošanai un apstiprina, ka ir iepazinies ar tīmekļa vietnes Sīkdatņu politiku un skaidrojumiem, kā arī piekrīt to izmantošanas mērķiem. Sīkāku informāciju par sīkdatņu izmantošanu lūdzam skatīt BIOR tīmekļa vietnes sadaļā “Sīkdatņu politika”.

 

  1. Fotografēšana un filmēšana BIOR organizētajos pasākumos

BIOR organizē dažādus publiskos pasākumus (semināri, lekcijas u.c.), kuru laikā tiek veikta fotografēšana un filmēšana. Par organizētajiem pasākumiem informāciju var ievietot BIOR tīmekļa vietnē, sociālajos tīklos. Publiskajās vietās filmēšanu un fotografēšanu var īstenot bez īpaša brīdinājuma. Atrodoties pasākuma teritorijā, Datu subjekts apliecina, ka ir informēts un tam nav iebildumu, ka tiek iekļauts/-a audio vizuāla materiāla izveidē par pasākuma norisi. Par to, ka pasākumā notiks fotografēšana vai filmēšana BIOR ievieto informāciju uz pasākuma afišas, un pasākuma vietās izvieto īpašus paziņojumus.

Ja notiek kāda kolektīva vai komandas fotografēšana, BIOR drīkst publiskot šādu fotoattēlu vai video, neprasot Datu subjekta piekrišanu, uzskatot, ka attēls neattiecas uz konkrētu personu, bet gan uz visu kolektīvu.

BIOR ir tiesīgs publiskot Datu subjekta iesūtītos attēlus, ja tajos nav redzama kāda cita fiziska persona.

BIOR ir tiesīgs nodot fotoattēlus vai videoierakstus no BIOR organizētajiem publiskajiem pasākumiem trešajām personām, lai atspoguļotu BIOR notiekošās aktivitātes plašākai auditorijai.

 

  1. Videonovērošana

Lai nodrošinātu un veicinātu BIOR drošību, mazinātu sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējuma riskus, noziedzīgu nodarījumu novēršanai un atklāšanai saistībā ar īpašuma aizsardzību un personu vitāli svarīgu interešu, t.sk. dzīvības un veselības aizsardzību, BIOR teritorijā un publiskajās telpās tiek veikta videonovērošana.

Pirms videonovērošanas zonas BIOR teritorijā vai telpās tiek uzstādītas brīdinājuma zīmes.

Piekļuve videonovērošanas ierakstiem ir tikai BIOR atbildīgajai personai ar konkrētiem personas datu apstrādes mērķiem, vai arī, lai pārliecinātos, ka videonovērošanas sistēma darbojas.

BIOR neveido videoierakstu rezerves kopijas un nenodod datus trešajām personām, izņemot normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos. Videoieraksti tiek glabāti ne ilgāk par normatīvajos aktos noteikto laika periodu, t.i., veiktie videoieraksti BIOR glabājas ne ilgāk kā 21 dienu. Ieraksti tiek dzēsti automātiski hronoloģiskajā secībā no ieraksta brīža.

 

  1. Personas datu saņēmēji

BIOR var nodot personas datus, lai nodrošinātu noslēgto līgumu izpildi ar nosacījumu, ka līgumslēdzējpuse ir apliecinājusi, ka nodrošinās normatīvajiem aktiem atbilstošu datu aizsardzību.

BIOR var nodot personas datus trešajām personām, bet tikai, kad tas būs nepieciešams, lai izpildītu normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, vai ja to atļauj normatīvie akti personas datu aizsardzības jomā.

Personas dati var tikt nodoti paraugu pasūtītājiem, maksātājiem vai parauga īpašniekiem gadījumā, ja tā nav viena un tā pati persona un parauga pasūtītājs ir norādījis visas personas kā testēšanas pārskata saņēmējus.

 

  1. Personas datu iegūšana

BIOR var iegūt datus un informāciju par personas datiem no citām valsts informācijas sistēmām un iestādēm, piemēram, no Valsts vides dienesta iesniegtajiem zvejas žurnāliem. BIOR sadarbojas tikai ar tām iestādēm un organizācijām, kas spēj garantēt normatīvajos aktos noteiktās prasības par personas datu pareizu glabāšanu un aizsardzību.

Personas dati var tikt iegūti no parauga pasūtītājiem gadījumā, ja tā nav viena un tā pati persona un parauga pasūtītājs ir norādījis Datu subjektu kā maksātāju par testēšanas pārskatu vai kā parauga īpašnieku.

 

  1. Personas datu nodošana trešajām valstīm

Personas dati tiek apstrādāti Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomiskajā zonā (turpmāk – ES/EEZ).

Personas dati var tikt nodoti ārpus ES/EEZ tikai un vienīgi, ja BIOR ir tiesiskais pamats to darīt. BIOR nodos informāciju tikai gadījumā, ja saņēmēja puse spēs nodrošināt atbilstošu personu datu aizsardzības līmeni un atbilstību datu apstrādes prasībām. Pirms tam BIOR veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai informētu Datu subjektu par šādu informācijas nosūtīšanas nepieciešamību.

 

  1. Glabāšanas periods

BIOR uzglabās personas datus tikai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, lai izpildītu savas funkcijas, piemēram, tik ilgi, cik ilgi Datu subjekts izmantos BIOR pakalpojumus vai arī, kamēr Datu subjekts neatsauc savu piekrišanu, ja personas dati tika apstrādāti, pamatojoties uz to. Atsevišķos gadījumos uzglabāšanas ilgumu nosaka normatīvie akti. Laika periodu, cik ilgi tiek uzglabāti personas dati, nosaka mērķis, kādam šie dati tika ievākti.

 

  1. Personas datu drošības garantijas

BIOR nodrošina, pastāvīgi pārskata un uzlabo aizsardzības pasākumus, lai aizsargātu personas datus no nesankcionētas piekļuves, nejaušas nozaudēšanas, izpaušanas vai iznīcināšanas. Lai to nodrošinātu, BIOR pielieto mūsdienu tehnoloģijas, ievēro tehniskas un organizatoriskas prasības.

BIOR apstrādā personas datus likumīgi, godprātīgi un Datu subjektam pārredzamā veidā.

BIOR vāc personas datus tikai konkrētos, skaidros un leģitīmos nolūkos, un to turpmāku apstrādi neveic ar minētajiem nolūkiem nesavietojamā veidā.

BIOR darbinieki, kuri apstrādā personas datus, nodrošina šādas informācijas konfidencialitātes ievērošanu. Darbinieka pienākums ievērot konfidencialitātes pienākumu attiecībā pret fiziskās personas datiem ir spēkā nenoteiktu laika periodu, tai skaitā arī pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas.

 

  1. Datu subjekta tiesības personas datu apstrādes periodā

Saskaņā ar datu aizsardzības normatīvo regulējumu Datu subjektam ir tiesības ietekmēt datu apstrādi, sazinoties ar BIOR datu aizsardzības speciālistu, rakstot uz e-pastu: datuaizsardziba@bior.lv. Datu subjektam ir tiesības:

  1. iegūt informāciju par to, vai BIOR ir apstrādājis jebkādu Datu subjekta personisko informāciju;
  2. piekļūt apstrādātajai personiskai informācijai, iegūt tās bezmaksas kopiju (izņemot vairākkārtēju vai pārmērīgu pieprasījumu gadījumā) un izņemot, ja piemērojamie normatīvie akti datu aizsardzības jomā paredz citādi, tostarp saņemt informāciju par:
    • datu apstrādes nolūku;
    • attiecīgajām personas datu kategorijām, kas tiek apstrādātas;
    • personas datu saņēmējiem vai saņēmēju kategorijām, jo īpaši tādiem saņēmējiem, kas atrodas ārpus ES/EEZ;
    • iecerēto datu glabāšanas periodu;
  3. lūgt labot datus. Datu subjektam ir tiesības labot datus, ja tie ir neprecīzi vai nepilnīgi. BIOR ir pienākums sniegt atbildi viena mēneša laikā, vai sniegt skaidrojumu, kāpēc BIOR var nebūt iespējas izlabot datus;
  4. lūgt dzēst datus (tiesības “tikt aizmirstam”). Datu subjektam ir tiesības lūgt dzēst personas datus vai pārtraukt to apstrādi. BIOR var atteikties dzēst personas datus, ja šo datu apstrāde nepieciešama, lai BIOR pildītu normatīvajos aktos noteiktos pienākumus. Tādā gadījumā BIOR ir pienākums sniegt skaidrojumu, kāpēc dati nevar tikt izdzēsti;
  5. lūgt ierobežot Datu subjekta datu apstrādi. Dažos gadījumos Datu subjekts ir tiesīgs lūgt ierobežot datu apstrādi, piemēram, kad Datu subjekts apstrīd personu datu precizitāti vai gadījumā, kad dati apstrādei vairs nav vajadzīgi, bet tie nepieciešami Datu subjektam, lai, piemēram, celtu prasību tiesā. Tādā gadījumā BIOR vairs neapstrādās attiecīgos personas datus;
  1. iebilst pret datu apstrādi, tostarp iebilst pret personas datu izmantošanu profilēšanā, t.i., personas datu automātisku apstrādi, lai izvērtētu vai prognozētu personas sniegumu darbā, ekonomisko situāciju, veselību, personīgās vēlmes, intereses, uzvedību, uzticamību, atrašanās vietu vai pārvietošanos, kas var radīt personai tiesiskas sekas. Ja šādi iebildumi ir pamatoti, BIOR vairs neapstrādās attiecīgos personas datus, izņemot Vispārīgajā datu aizsardzības regulā noteiktajos gadījumos;
  2. atsaukt savu piekrišanu, neskarot tādas apstrādes likumību, kas veikta pirms Datu subjekta piekrišanas atsaukšanas;
  3. pieprasīt, lai ar Datu subjektu saistītie personas dati personai tiktu sniegti strukturētā, vispārpieņemtā un mašīnlasāmā formātā, lai Datu subjekts šādus personas datus varētu pārsūtīt citam datu pārzinim, vai tieši nodot šādus personas datus citam datu pārzinim, ja tas ir tehniski iespējams;
  4. izmantot tiesības nebūt tāda lēmuma subjektam, kurš ir balstīts tikai uz automatizētu apstrādi (bez cilvēku iesaistes), ieskaitot profilēšanu, kas rada Datu subjektam tiesiskas sekas vai būtiski to ietekmē līdzīgā veidā;
  5. iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā;
  6. saņemt kompensāciju, ja Datu subjektam datu aizsardzības pārkāpumu (nozaudēšanas, nozagšanas, noplūdes) rezultātā ir radies materiāls vai morāls kaitējums.

 

Ja rodas jautājumi par personas datu apstrādi vai ir šaubas, ka personas dati ir drošībā, lūdzam sazināties ar BIOR Datu aizsardzības speciālistu, rakstot uz e-pastu: datuaizsardziba@bior.lv.

Ja Datu subjekts nav apmierināts ar saņemto atbildi, Datu subjektam ir tiesības iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā (Blaumaņa ielā 11/13, Rīgā, LV-1011).

 

  1. Citi noteikumi

BIOR ir tiesības veikt izmaiņas vai papildinājumus šajā Privātuma politikā, publicējot Privātuma politikas aktuālo versiju BIOR tīmekļa vietnes www.bior.lv sadaļā “Privātuma politika”.